
İbrahim Bakır Hayatı Ve Eserleri
- Doğum
- Ölüm
- Albüm Sayısı
- Eser Sayısı
Biyografi
İbrahim Bakır Hayatı Ve Eserleri
İbrahim Bakır Hayatı Ve Eserleri
1928 yılında Yozgat / Deremumlu Köyü’nde doğdu.
İlkokul 3. sınıfa kadar olan eğitimini köyünde tamamladı. İlkokul diplomasını Yozgat’ta sınava girerek aldı. Arapça bilmekteydi.
Saz çalmayı babası Ahmet Bakır’dan öğrendi.
1959 yılında Muzaffer Sarısözen tarafından sınav edilerek, Yurttan Sesler Topluluğu’nun yayınına Misafir Sanatçı katıldı. Bestesi ve güftesi kendisine ait olan “Mihrican mı değdi gülünmü soldu” adlı ilk eserini, 1959 sonbaharında akşam saat 21:00’de Radyo Yayınında söyledi.
Bu eser TRT kayıtlarında bulunup, Turabi Mahlası ile geçmektedir. Oğlu Cemal Bakır’ın açıklamalarına göre; ” İlk söylediği eser olan “Mihrican mı değdi gülünmü soldu” türküsünü, Turabi Mahlasını kullanarak söyledi. Kendi ismini kullanmayıp Turabi ( Toprak) adını kullandı. Beste ve güfte de İbrahim Bakır’a aittir.”
1973 yılına kadar TRT Ankara Radyosu ve TRT Televizyonu’nda Misafir Sanatçı olarak deyişlerini okudu.
Kaynak Kişi olarak THM Repertuarı’na kazandırdığı; “BİR ÇİFT TURNA GÖRDÜM”, “GAM GASAVET KEDER YOK OLUR GİDER” ve “MİHRİCAN MI DEĞDİ GÜLÜN MÜ SOLDU” adlı Türkülerinin yanısıra “SALINI SALINI GİDEN TURNALAR”, “CEMİ ÇİÇEKLERİN HASI”… gibi çok sayıda Türküleri mevcuttur.
İbrahim Bakır, kendisini kültürel olarak da çok iyi yetiştirmiş bir kişiydi. Eskişehir ve İzmir’de Hıdır Abdal Ocağı Dedesi olarak Cemler yürüttü.
Diğer eserlerini, beste ve güftelerini 1973 yılına kadar Ankara Radyosu’nda okudu.
5 çocuk babası İbrahim Bakır, 6 nisan 1975 yılında trafik kazası sonucu 47 yaşında iken hayatını kaybetti.
Bir Cevap Yazın