Tüm Haberler

Muhlis Akarsu Hayatı Ve Eserleri

124343214
  • Doğum
    1948
  • Ölüm
    1993
  • Albüm Sayısı
  • Eser Sayısı

Biyografi

Muhlis Akarsu Hayatı Ve Eserleri

Muhlis Akarsu ( d.: 1948 – h.y. : 2 Temmuz 1993 )

1948 yılın Sivas’ın Kangal ilçesi Minarekaya köyünde dünyaya gelmiş Alevi- Bektaşi geleneğimizde yetişmiş halk ozanlarımızdan birisidir. Pir Sultan Abdal geleneğinin yetiştirdiği kültür çevresinde yoğrulup yetişen Muhlis Akarsu’yu bu bakımdan Tekke ve Zümre şeklinde veya Dini Tasavvufi âşık edebiyatı çerçevesi içinde ele almamız gereken bir ozanımızdır.

Sivas’ın Kangal ilçesine bağlı Minarekaya köyünde doğdu. İlkokulu köyde okudu. Bu dönemde Alevilik-Bektaşi cemlerinde yörenin seyitlerinin ve ozanlarının etkisinde kalarak saz çalıp söylemeye de başladıKangal ve Minarekaya’daki cem evlerinde saz çalıp söyleyen alevi Bektaşi ozanlar onun zihninde oluşmayan ilk mayalanmaları oluşturmuştu.

Bu cemlerde öğrendiği Alevi-Bektaşi kültürü öğrendiği sazı ve sözü ile çalıp söylemeye başladı. Âşıklık geleneğini ve saz çalma yeteneğini yöresindeki âşıklardan veya yörelerine gelip giden âşıkların sayesinde geliştirdi.

1962 yılında ilkokulu bitirdikten sonra köyündeki cemlerde ve toplantılarda bağlama çalmaya başladığı, güzel sesi ile türküler söylediği bilinmektedir. Ortaokula Malatya’da devam etti, ancak maddi imkânsızlıklar nedeniyle ikinci sınıfta okuldan ayrıldı. Küçük yaşlardan itibaren nefesler ve deyişler yazmaya başlayan Muhlis Akarsu, Alevi- Bektaşi cemlerinde ” zâkirlik” yapmaya başlamıştı.

Mahzuni Şerif, M.Akarsu’nun ilk yılları hakkında şu yorumda bulunmuştur: ”Genellikle kış günlerinde yapılan Bektaşi cem ve cemaatlerinde yörenin seyitlerinin ve ozanlarının etkisinde kaldı. Pek körpeyken, şiir yazmaya, deyişler, nefesler kurmaya başladı. Bu arada bağlama çalmaya, zakirlik yapmaya yöneldi. Etkileyici bir sesin sahibiydi”

Gençlik yıllarında İstanbul’ gelen Muhlis Akarsu, 1970 yılında İstanbul’a yerleşti. 1970’li yıllarda söz ve müziği kendine ait olan ilk 45’lik plağı çıkardı.Mahzuni Şerif’in ve Davut Sulari’nin deyişleri ile ilgilenmeye başladı. İlk şiirlerinde ve saz çalma şeklinde Davut Sulari’nin etkisinde kalmıştır. Davut Sulari’nin deyiş, söyleyiş, saz çalma şekli ve hançeresi etkisinden uzun süre kurtulamamıştır. 1970’lerden itibaren Mahzuni Şerif’in etkisi altına girmeye başlayacaktır. Davut Sulari ve Mahzuni Şerif etkilerinin yanı sıra Alevi-Bektaşi âşık geleneğinin usta isimleri olan Pir Sultan, Kul Himmet, Karacaoğlan gibi büyük ozanların pek çok deyişini seslendirmeyi sürdürmüştür.

Muhlis Akarsu, 1972 yılında Seyit Halil Çiftliğin kızı, Muhibe Leyla Çiftlik ile evlendi. Muhlis Akarsu’nun, bu evlilikten Pınar, Çınar ve Damla adlı üç kızı dünyaya gelmiştir.Sadece saz çalmak şiirler söylemekle kalmayan Muhlis Akarsu, aynı zamanda önemli bir türkü derlemecisidir. Sözleri Aşık Meftuni’ye ait olan “Ne sevdiğin belli ne sevmediğin” adlı türkü ile tanınmaya başlamış, Âşık İhsanı, Ali İzzet, Hüseyin Çırakman, Nesimi Çimen gibi âşıklarla çeşitli yöreleri dolaşarak 400 kadar türküyü halk müziği repertuarlarına kazandırarak çok önemli bir derleme faaliyetinde bulunmuştur.

2 Temmuz 1993 tarihinde aramızdan ayrılmıştır

Kaynak :http://www.asikveysel.com/ozanlarimiz/muhlis-akarsu-kimdir.htm

Sanatçıdan Video

    EserleriTümünü Gör

      Bir Cevap Yazın