
Çekiç Ali Hayatı Ve Eserleri
- Doğum1938
- Ölüm1973
- Albüm Sayısı
- Eser Sayısı
Biyografi
Çekiç Ali Hayatı Ve Eserleri
Asıl adı Ali Ersan olan Çekiç Ali, 1934 yılında Kırşehir / Kaman’ın Meşe Köyü’nde doğdu. Çocuk yaşlarda “Tokac’ı” saz yaparak çalmaya başladı.
1938 yılında Kırşehir Merkez’e geldi.
Henüz çocuk yaşlarında iken köy odalarında saz çalmaya başladı.
Kişisel çevikliği ve saz çalışındaki canlılık ve aciliteden dolayı, kendisine “Çekiç” lakabı verildi. Bir süre sonra da ” Çekiç Ali ” olarak tanındı.
Muharrem Ertaş’ın bacısının kızı olan Fatma Hanım ile evlendi. 4 erkek 2 kız 6 çocuk sahibi oldu. 4 erkekten Fevzi (keman), Aydın (bağlama), Musa da (ritim) müziği meslek seçti. En küçük Haydar ise Memuriyeti seçti.
Çekiç Ali, askerlik görevini Çorlu’da yaptı.
Bir plak şirketinin, Çekiç Ali’ye ait bir plağı izinsiz basıp çoğaltarak piyasaya sürmesi üzerine Çekiç Ali itiraz etti. Ancak itirazın yasal zemine oturmaması üzerine Ali Ersan da, “Çekiç Ali” ismini kanuni olarak aldı.
Çekiç Ali, Uzun Havalar, Oyun Türküleri, Oyun Havaları, Ağıtlar gibi yöre müziğinin her formunda türküleri ve özellikle de Toklumenli Aşık Said’in (1835-1910) ve Aşık Said’in oğlu Aşık Seyfullah’ın (1896-1968) şiirleri üzerine söylenmiş ağıt / bozlakları seslendirdi.
Çekiç Ali, Orta Anadolu Abdal Müziği geleneğinin en önemli temsilcilerinden biri olarak tüm yurtta tanındı.
1960’lı yıllarda, Bayram Aracı ile birlikte son derece seri ve hızlı bağlama çalarak diğer abdallardan ayrıldı.
Hacı Taşan’dan 4 yıl küçük, Neşet Ertaş’tan ise 4 yıl büyük olan Çekiç Ali, 1973 yılında Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’nde kalp ameliyat oldu. Bu ameliyattan yaklaşık 2 -3 ay sonra geçirdiği beyin felci’nden dolayı 13 Eylül 1973 tarihinde henüz 39 yaşındayken aramızdan ayrıldı. Kırşehir’in Bağbaşı Mahallesi’ndeki Mezarlığa defn edildi.
Kaynak :https://www.repertukul.com
Bir Cevap Yazın