

Muzaffer Sarısözen Hayatı Ve Eserleri
- Doğum1963
- Ölüm
- Albüm Sayısı
- Eser Sayısı
Biyografi
Muzaffer Sarısözen Hayatı Ve Eserleri
4 Ocak 1963’te Sivas’ta dünyaya geldi. İlkokulu Sivas’ta okuduktan sonra Sivas’ta lise öğrenimine başladı.Fakat öğrenimini bitirmeden Sivas Valiliği tarafından müzik eğitimi alması için İstanbul Belediye Konservatuarına gönderilerek burada 4 yıl öğrenim gördü ve bir müddet konservatuardaki müdürü Yusuf Ziya Demircioğlu ile beraber folklorla ilgili çalışmalarda bulundu.Sonra Sivas’a dönerek ilk olarak öğretmen okulunda daha sonra lisede müzik öğretmenliği görevi yaptı.Öğretmenliği döneminde bir taraftan da halk müziği ve oyunlarıyla ilgili derleme çalışmalarını devam ettirdi..Halk oyunlarnda halaylarla ilgili ilk yazılar Sarısözen’in imzasıyla 1930 yıllarında bazı dergi ve gazetelerde yayımlanmaya başlandı.Sivas’taki öğretmenliği sırasındaki katkılarından dolayı Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından 1938 yılında Ankara Devlet Konservatuarı (Ankara Musiki Muallim Mektebi) folklor arşivinde göreve atandı.
1937-1951 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafınca Türkiye’nin birçok bölgesinde derleme çalışmaları yapıldı ve bu derlemelerinde bir çoğuna katılan Muzaffer Sarısözen derlenen bu ezgi ve türkülerin arşivde bir düzen içinde saklanması değerlendirilmesini korunmasını sağladı. Sarısözen’in ülkemizdeki folklora katkısı; oyun havaları ve türkülerin notaya alınması ve derlemesinden başka Türkiye düzeyinde tanıtılması ve yaygınlaştırılması konusunda da oldu.Halk müziği ile ilgili radyo proğramları Muzaffer Sarısözen’in 1938 yılında Ankara’ya gelmesiyle başta birer ikişer solo programı şeklinde sürmüş Milli Musiki Sanatkarları Kolu adıyla Türk Halk Müziği ve Klasik Türk Müziği beraber yürütülmüştür.
Halk müziği yayınlarının dikkat çekmeye başladığı 1938-1941 yıllarında müzik yayınları şefi Mesut Cemil Sel halk müziğinden sorumlu şef yardımcısıda Muzaffer Sarısözen’di. Sarısözen o dönemlerde Ankara Radyosuna gelip bazı zaman programlar yapan yöre icracılarını biraraya getirerek ilk halk müziği programını başlattı.1940 yılından sonra zamanla ilgisi artan halk müziği yayınları 1941’in sonlarına doğru Muzaffer Sarısözen’in idaresinde »Biz Türkü Öğreniyoruz« ve »Yurttan Sesler« adı altında Klasik Türk Müziği korosundan ayrılarak proğramı sürdürmeye devam etmiştir. Bu topluluk faktörlerinin sayıları her geçen gün artmış bu sebeple Türkiye Radyolarının ilk Yurttan Sesler Korosu Muzaffer Sarısözen’in liderliğinde resmen kurulmuştur.
Bu gelişme çağdaş halk müziğinden ilk kopuş ve yeni yapılanma olarak adlandırılabilir.1953’te İzmir Radyosu 1954’te İstanbul ve sonraki senelerde de Erzurum Radyosu Yurttan Sesler Korosu kurulmuştur. 1940 yıllarında radyolarda 3-5 kişiyi geçmeyen halk müziği seven profesyonellerin sayısı şu günlerde binlere ulaşmış haldedir.Sarısözen bugün sazını ve sesini dinlediğimiz birçok sanatçının öğretmeni olmuştur ilk Ankara’ya geldiğindede Ankara Devlet Konservatuarı Folklor Arşivi’ndeki görevi sırasında başlattığı halk oyunları ve tarih öğretmenliğini uzun yıllar devam ettirerek bir çok öğrencinin bu amaçta yetişmesini sağladı.
Ülkemizin pekçok bölgesinde Mahmut Ragıp Gazimihal Ahmet Adnan Saygun Ulvi Cemal Erkin Halil Bedii Yönetken Nurullah Taşkıran ve Rıza Yetişen’den oluşan derleme ekibiyle beraber sayısız türkü ve öykü derlemişlerdir. Bunların binden fazlasını Sarısözen notaya alıp değerlendirdi.Ülkemizde az sayıda yapılan halk müziğiyle ilgili basılı yayınların ilk sırasında 1926’da İstanbul Belediye Konservatuarının yayımladığı 14 defter halindeki »Anadolu Halk Şarkıları« adlı kitaplar hariç önem taşıyan bir yayın olarak Muzaffer Sarısözen’in
1941’de yayımladığı »Seçme Köy Türküleri« isimli kitabı gelir
Muzaffer .Sarısözen daha sonrasında 1952’de »Yurttan Sesler«
1962 ‘de günümüzde de halk müziğiyle ilgili önem taşıyan bir kaynak olan »Türk Halk Musikisi Usulleri« adlı kitabını yayımladı
Muzaffer Sarısözen ilk Türk Halk Müziği toplu çalışmalarını başlattığı yıllarda bağlamanın ses perdelerinin eşit olmasını sağlamaya çalışarak koma seslere farklı numara verdi.
1949-50’de İtalya ve İspanya’da yapılan halk oyunlarının şenliklerine ülkemizden ilk kez halk oyunu ekipleri Sarısözen’in önderliğinde gönderildi ve büyük başarı sağladı.
1952’de bir bankanın kurmuş olduğu halk oyunlarını yayma ve yaşatma kurumunda önemli görevlerde yer aldı.bilhassa halk müziğine ilişkin görüşlerini çeşitli gazete ve dergilerde yayımlayarak genç kuşağın halk müziğinin derlenmesi tanıtılması ve araştırılması konusunda özenmesini sağlamaya çalıştı.Ankara’da vefat etti ve orada defnedildi
ÇALIŞMALARI
Sivas’ta çıkan “Duygu ve Düşünce” dergisine yazılar yazmıştır.
Çorum’da çıkan “Çorumlu” dergisine Çorum halayları hakkında yazılar yazmıştır.
“Radyo” dergisine genel havalar hakkında yazılar yazmıştır.
“Ülkü” dergisine halaylar ve çok seslilik hakkında makaleler yazmıştır.
Maarif Vekâletince çıkarılan “Güzel Sanatlar” dergisinin 2. sayısında “Çok Sesli Müzik ve Bağlamalar”; 4. sayısında Kaval, Tulum ve Çifte konusunda makaleler yazmıştır.
1941’de “Seçme Köy Türküleri” adlı kitabını yayınlayarak, re-la beşlisi ve re üzerinde hüseynî dizisine varan bir sıra ile bu dizi ve tonla başlayan tek ve çift sesli bazı türküleri örneklemiştir. Sadece okullarda müzik eğitimine yardımcı olacak yerli bir tonla başlayan bir deneme yapmıştır.
1952’de 86 parçayı ihtiva eden “Yurttan Sesler” kitabını yayımlamıştır. Bu kitabındaki türkülerde diyez ve bemoller üzerine rakamlar koyarak, seslerin kaç koma tiz veya pes olduklarını içeren bir yöntem, metod kullanmıştır. Bu yöntemi “Türk Halk Müziği Usulleri” adlı eserinde de uygulamıştır.
1962’de “Türk Halk Müziği Usulleri” adlı eserini yayımlamıştır.
ESERLERİ
Seçme Köy Türküleri, (1941)
Yurttan Sesler, (1952)
Türk Halk Musikisi Usulleri, (1963)
Bir Cevap Yazın