

Mamaşlı Suzani Hayatı Ve Eserleri
- Doğum
- Ölüm
- Albüm Sayısı
- Eser Sayısı
Biyografi
Mamaşlı Suzani Hayatı Ve Eserleri
1892-1945. Kangal’ın Mamaş (şimdiki adı Soğukpınar) köyünde doğdu. Asıl adı Vahap Bozkurt’tur. Okuma yazmayı babasından öğrendi.
Alevi geleneklerini ve tarihi bilgileri de babasının yardımıyla edindi. Zaman içinde katıldığı cemlerde zakirliği ve buna bağlı olarak birçok eski aşık ve deyişe ilişkin bilgi sahibi oldu.
Kurtuluş Savaşı döneminde kardeşi Revani’yle (1898-1968) birlikte askere alındı. Askerlik sonrası yeniden köyüne dönen Suzani bu dönem içinde kendini daha geliştirdi. Özellikle yöredeki birçok genç aşık gibi Suzani de Mamaşlı Aşık Hassöğ‘den ders alarak bilgisini pekiştirdi. Bağlama dışında keman ve ud çalmasıyla da bilinen Mamaşlı Suzani şiirde çeşitli örnekler verdi.
1931 yılında Ahmet Kutsi Tecer (1901-1967) tarafından düzenlenen Aşıklar Bayramı nedeniyle kardeşi Aşık Revani de olmak üzere Dışlıklı Yarım Ali, Aşık Veysel (1894-1973, Hikayeci Ağa Kahya, Aşık Süleyman (1880-1938) ile birlikte Sivas’a çağrıldı. Bu dönemden sonra adı daha fazla duyuldu ve deyişleri çevrede yayılmaya başladı.
Bazı araştırmacılar tarafından, Sivas’a göçmüş olması ve isim benzerliğinden dolayı Artvinli Suzani (1855-1918) ile karıştırılmaktadır.
Mamaşlı Suzani Sivas’ta öldü ve Abdul Vahap Gazi Tekkesinde toprağa verildi.
Mamaşlı Suzani ve aynı çevrenin öteki aşıklarına ilişkin Fuat Bozkurt tarafından hazırlanan »Ozanlar Ocağı« (1999) adlı bir araştırma bulunmaktadır.
KAYNAK: ozanlar.biz
Bir Cevap Yazın