Zurna Çeşitleri Nelerdir ?
Zurna Çeşitleri Nelerdir ?
Kökeni Orta Asya’ya dayanan zurna Anadolu’nun da vazgeçilmez üflemeli çalgılarından birdir. Üflemeli çalgılar arasında en tiz sese sahip olan zurna genellikle davul ile birlikte çalınır.
Ülkemizde Kars ,Bayburt, Erzincan, Erzurum bölgelerinde ve dişbudak, şimşir, kızılcık, ıhlamur, ardıç ve ceviz ağaçlarından yapılır. Ses tonu ve ebatına göre isim alan zurnanın cura zurna {zil zurna}, kaba zurna, orta kaba zurna olmak üzere üç çeşidi vardır.
Kabana zurna orta Anadolu ,Trakya ve Ege Bölgelerinde yaygın olarak kullanılır. Çeşitleri içinde en büyük ebatta olan zurnadır. Kullanımı ve çalımı en kolay olan zurnanın ebatları 50-55 cm arasında değişir.Ebat büyüdükçe diğer parça ve delikleride büyür. Kaba zurna kemdi arasında yine boyutuna göre “tam kaba” ve” tüm kaba” olmak üzere ikiye ayrılır. Mehterhaneninde birinci sazı kaba zurnadır.Kaba zurna çalımıda yörelere göre değişkenlik gösterir.
Orta kaba zurna 31,5 cm ebatında genellikle en çok tercih edilen zurna türüdür.
Zil zurna çok tiz sesli olan ve özellikle Giresun bölgesinde tercih edilen zurnadır.
Bu yazı Turkusozleri.com’a aittir ve telif hakları korunmaktadır. İzin alınmadan kopyalanması, çoğaltılması veya dağıtılması yasaktır. İzinsiz kullanım durumunda yasal işlemlere başvurma hakkımız saklıdır.
Bir Cevap Yazın