Şu Sille’nin Bağları Türküsünün Hikayesi
Şu Sille’nin Bağları Türküsünün Hikayesi
Mitoloji, tarih ve sanatın harman olduğu bir hoş belde şu Sille. Konya’nın burnu dibinde, Konya’ya 8 km. mesafededir. Bir zamanlar Avrupa’ya pencere açmış, iç ve dış ticaretleri ile Konya tüccarlarının başvurduğu bir ticaret merkezi olmuştur. Ufak çapta sanayinin geliştiği; dokuma ve halı tezgahlarının her evde bulunduğu, gül yetiştiren, gülyağı fabrikası kurulan bu şirin kasabada bir çok sanatkarın yetişmesinden doğal ne olabilir?
Sille’de sayılamayacak kadar halk ozanı ve saz sanatkarı yetişmiştir. Bunların araştırılması ayrı bir konu. Ayrıca Sille üzerine yakılmış türküler, Konya saz meclislerinde sık sık sazlı ve sözlü olarak tekrarlanmışlardır.
Sille halkının gurbetçi olması, geçimini sağlamak üzere Batı Anadolu şehirlerine gitmesi, testicilik ve taşçılık yapması, aile ocağından uzak kalması sanat tellerinin titremesine neden olmuştur. Ayrıca Sillelilerin yaşadıkları ortam da sanat zevkinin gelişmesinde büyük bir faktör olmuştur.
Konya saz meclislerinde kadın oyuncuların bulunması pek mümkün değil iken, Silleli bir madamın böyle bir meclise daveti çok dikkat çekicidir.
Bir Cevap Yazın