Tüm Haberler

Celal Güzelses Hayatı Ve Eserleri

Hafız,İcra Sanatçısı,Türkü Derleme
124343214
  • Doğum
    1898
  • Ölüm
    1959
  • Albüm Sayısı
  • Eser Sayısı

Biyografi

Celal Güzelses Hayatı Ve Eserleri

1989 Yılında Diyarbakır’da doğmuştur. Şark bülbülü lakabı ile anılır. Sesi tok,gür ve dokunaklıdır.Dokuz yaşında iken hafız olmuş ve Kuran-ı Kerim okuyarak ailesinin geçimine katkı sağlamıştır. Rufai tekkesinin müritlerindendir.1917 yılında Gazi Köşkü (diğer Adı Seman Köşkü’nde arkadaşları ile türkü söylerken Mustafa Kemal sesini duyar ve yanlarına gelip kendisi ile tanışmıştır.Diyarbakır Valiliği’nde memur olarak çalışmıştır. Celal Güzelses’in İstanbul’da plak firmaları ile teması sürerken bir gün Feyzi Pirinççioğlu, Celal Güzelses’i Dolmabahçe Sarayı’na götürerek Atatürk’e tanıtır. “İşte Diyarbakır’dan plak yapmaya gelen gencimiz” der. Atatürk, Celal Güzelses’e ismini sorunca o da “Mehmet Celalettin” der. Atatürk, “1917 yılında Seman (Gazi) Köşkü’nde bana şarkı ve türkü okuyan sen miydin?” diye sorunca Celal Güzelses de “Evet efendim bendim.” diye cevap verir.Atatürk, Dolmabahçe’de bulunan kişilere Celal Güzelses’i tanıtır Celal Güzelses’in daha önce Diyarbakır Ulu Camii’nde müezzinlik yaptığını öğrenince Celal Güzelses’e şu soruyu yöneltir “Celal bana Peygamberi anlat nedir, nasıl biridir?” Celal Güzelses mevlit okumaya başlar. Selam kısmında herkes ayağı kalkar el bağlar. Okuduğu mevlit bitince şu açıklamayı yapar: “Efendim siz ki yoktan bir vatan yarattınız. Cihana kafa tuttunuz, herkes sizin önünüzde diz çöktü. İşte hiç görmediğiniz zat-ı muhteremin önünde ayağa kalktınız el bağladınız işte peygamberimiz budur.” deyince Atatürk, Celal Güzelses’i tebrik eder ve orada bulunan “Colombia” plak firmasının yetkilisine dönerek “Celal’in okuduğu bu mevlidi de plağa doldurun” der. Atatürk’ün bu isteği üzerine Celal Güzelses iki adet mevlit plağı doldurmuştur.
1956 yılında vefat etmiştir. Cenazesi Ulu Cami’den eller üzerinde ilahi ve tekbirlerle alınarak, vasiyeti üzerine, Mardin Kapı Mezarlığı’nda Şeyhi Zeki Efendi’nin gömülü olduğu mezarın alt kısmında toprağa verilmiştir.
Celal Güzelses’ten yaklaşık olarak 46 kadar türkü derlenmiştir. Bunlar; Ağlama Yar Ağlama, Bülbülün Kanadı Sarı, Dağlar Dağımdır Benim, Esmerin Ağı Gerek, Mardin Kapı Şen Olur, Nare Esvap Yıkıyor, Vallahi O Yârdir… gibi türkülerdir.

Kaynak :biyografya.com

Sanatçıdan Video

EserleriTümünü Gör

    Bir Cevap Yazın