

Hüseyin Çırakman Hayatı Ve Eserleri
- Doğum
- Ölüm
- Albüm Sayısı
- Eser Sayısı
Biyografi
Hüseyin Çırakman Hayatı Ve Eserleri
1930-2013. Sungurlu’nun Körkü köyünde doğdu. Okuma yazmayı köyündeki bazı kişilerden öğrendi. Sonraki yıllarda ise dışarıdan sınavlara girerek diploma aldı.
Aşıklık geleneğini ve ilk türküleri babasından öğrendi. Usta malı deyişler okuyan babası bağlama çalmayı bilmediğinden, Çırakman yaklaşık 15 yaşında köyündeki Nesimi Caferi’den bağlama çalmayı öğrendi. Aynı yaşlarda bir kıza aşık oldu ancak başlık parası nedeniyle bir araya gelmeleri olanaklı olmadı.
20 yaşına dek usta malı deyişler söyleyen Çırakman, daha sonra ise kendi yazmaya başladı. Askerlik dönüşünde çeşitli işlerde çalıştı. Bir miktar para biriktirince kendi destanlarından birini bastırıp toplu yerlerde satmaya başladı. Bir dönem bu biçimde yaşamını sürdürmeye çalışmasına karşın, geçim sıkıntısı yüzünden Ankara’ya göç etti.
1964 yılındaki Hacı Bektaş-ı Veli’yi anma gecesinde okuduğu »Hoşgeldiniz Erenler« türküsüyle kısa sürede geniş bir çevrede tanınan Çırakman, 1975 yılında kurulan Halk Ozanları Kültür Derneği oluşumunda da yer aldı.
Hüseyin Çırakman, yaşamı, şiirleri ve araştırmalarını, başta »Aşık Hüseyin Çırakman, Hayatı ve Deyişleri« (1956), »Hoşgeldiniz Erenler« (1969), »Halkın Sesi, Halk Ozanları« (1978), »Çorumlu Halk Ozanları« (1992), »Deyişleri ile Dünü ve Bugünün Halk Ozanları« (1996) adlı kitaplarda topladı.
Hüseyin Çırakman Ankara’da öldü ve Sungurlu’nun Akpınar köyünde toprağa verildi.
KAYNAK: ozanlar.biz
Bir Cevap Yazın